Økonomiske sårbarheter i et oppstartsselskap

gründer økonomi Nov 30, 2018

 

Ha styr på økonomien!

Kort og godt en av de viktigste prioriteringene i startfasen, når det begynner å bli pengeomløp i selskapet. Pengemangel er en av de største grunnene til at unge selskaper ikke lykkes og mye av årsaken til det er manglende planlegging av penger inn og penger ut. Selv store multinasjonale selskaper sliter med å planlegge dette, så at gründere gjør det samme er ingen overraskelse.

At du har en god måned i resultatregnskapet betyr ikke at du har penger til å betale for eksempel lønn den måneden. Det tar tid for penger å komme inn og ofte lenger enn det tar for de å gå ut. Hva mener jeg med det? Jo. Små selskaper uten veldig store volum og god historikk sliter ofte med å forhandle kredittid mot sine leverandører. Du har ofte ikke så mange valg eller du representerer ikke et volum som leverandøren er avhengig av. Dermed må du godta betalingsfrist på helt ned til 5 dager. Samtidig er du så avhengig av kunder at du gir 30 dagers betalingsfrist ut. Regnestykket er enkelt. Pengene går ut, før de kommer inn og slik kan en måned som så bra ut i realiteten være en utfordring. Ikke misforstå, måneder med høyere salg enn kostnader er fortsatt bra, men den gjenspeiler ikke nødvendigvis bankkontoen. Derfor må det planlegges.

Her kommer et ord som alt for få har et forhold til: Likviditetsbudsjett. Lær det og bruk det!

Lykke til

 

Silicia tilbyr en workshop i økonomi tirsdag 4.des, les mer og meld deg på ved å trykke på denne linken

               

Skrevet av: Henrik Bruvik Sæther

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.